Het Longfonds en het mondkapje: relaas van een COPD-patiënt

,
COPD

Ik ben COPD patiënt en als ik weer eens geen lucht krijg put ik hoop uit het kijken op websites. Zoals die van het Longfonds, dat opkomt en zich hard maakt voor mensen met longproblemen.

Op hun website zocht ik naar informatie over hoe het longfonds denkt en adviseert over het dragen van een mondkapje. Ik citeer hieronder de info van hun website:

Wat doet Longfonds als het gaat om het overheidsbeleid met betrekking tot mondkapjes?

We monitoren het beleid van de overheid. Vanuit onze positie als belangenbehartiger van mensen met een longziekte, vinden we het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk een mondkapje dragen, juist om andere kwetsbare mensen te beschermen. Er zijn ook mensen met een longziekte die vanwege hun longproblemen juist geen mondkapje op kunnen. We willen dat zij vrijgesteld zijn en blijven van het dragen van een mondkapje.

Longfonds is lid van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Samen komen we op voor de belangen van mensen met een blijvende ziekte. Ook doen we ons best zo snel mogelijk antwoorden te krijgen op prangende vragen van mensen met een longziekte. Helaas is er nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over hoe we kunnen voorkomen dat mensen onterecht een boete krijgen. Zo gauw we duidelijke antwoorden hebben, zullen we dit ook via longfonds.nl en onze social media-kanalen delen.

Het vreemde aan dit verhaal vond ik, dat het Longfonds vindt, dat zoveel mogelijk mensen een mondkapje moeten dragen om mensen met longproblemen die dat niet kunnen, te beschermen.

Ik dacht, dan heeft het Longfonds vast een wetenschappelijke onderbouwing dat het dragen van een mondkapje geen schadelijk effect heeft voor volwassenen en natuurlijk met name voor kinderen.

Aan het Longfonds heb ik per e-mail de volgende vraag gesteld:

Geachte mevrouw, meneer,

Naar aanleiding van bovenstaand stuk dat u op uw website plaatst, heb ik een vraag: u schrijft dat u het als Longfonds belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen een mondkapje dragen.

Kunt u mij een onderbouwing geven voor uw standpunt, en onderbouwen dat het dragen van een mondkapje op korte en lange termijn geen schade kan toebrengen aan de gezondheid en met name aan de longen?

En kunt u ook een onderbouwing geven ten aanzien van het verplichte mondkapjesbeleid voor kinderen op scholen, of dat wel of niet schadelijk voor hen is?

Graag zie ik uw antwoord tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Stan Jonkmans

Dit is het antwoord dat ik ontving van het Longfonds:

Beste Stan Jonkmans, 

Dank voor uw bericht. Als je mondkapjes op de juiste manier en volgens voorschriften gebruikt zijn deze niet gevaarlijk. De mondkapjes sluiten onvoldoende af om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Het dragen van mondkapjes kan oncomfortabel zijn en vervelende warme lucht rond het gezicht geven, en kan vooral voor mensen met een longziekte een gevoel van benauwdheid geven. Maar het dragen leidt niet tot een zuurstoftekort of teveel CO2 in je bloed. De maskers zijn namelijk luchtdoorlatend, ze sluiten niet volledig af. Een papieren wegwerpmasker of herbruikbaar masker van dichtgewoven maar dunne textiel laten zuurstof- en CO2 moleculen gewoon door.  

Wat uw vraag over mondkapjes bij kinderen betreft: Kinderen op de basisschool hoeven geen mondkapje op. En voor zover wij weten dragen kinderen in het voorgezet onderwijs alleen een mondkapje in de gangen. Bij ons is niet bekend of het dragen van een mondkapje anders is voor kinderen boven de 12  jaar dan voor volwassenen.

Het Longfonds zegt dat een mondkapje zuurstof- en CO2-moleculen doorlaat en niet volledig afsluit. Hoe zit het dan met virussen? Worden die dan wel tegengehouden?

Ik bespaar u mijn vervolgvraag waar ik geen antwoord op heb gekregen.

Ik verwachtte eigenlijk al van te voren dat het Longfonds geen antwoord heeft op deze vraag, net zoals ook minister Hugo de Jonge geen antwoord heeft op deze vraag. Zie de Kamervraag aan Hugo de Jonge: https://youtu.be/FH1Ijl-QaGw

Zoals ik al zei ik heb COPD en ik kan geen mondkapje dragen. Er zijn momenten dat het voor mij een kwestie van happen naar lucht is, en dagelijks hoest ik de longen uit mijn lijf, dus laat staan dat ik met een mondkapje lucht krijg.

In april zag ik de bui al hangen met de mondkapjes, dus heb ik meteen bij mijn huisarts een doktersverklaring aangevraagd dat ik geen mondkapje kan dragen, en die heb ik gekregen.

Maar ondanks deze doktersverklaring kom ik het openbaar vervoer niet in zonder mondkapje en mag ik niet de pont op in Amsterdam. Ik heb het vervoersbedrijf van Amsterdam, het GVB, aangeschreven en die vertellen me dat ik een gevaar voor anderen ben.

Er zijn al winkels en bouwmarkten die mondkapjes verplicht stellen, en waar ik ook ondanks mijn doktersverklaring niet zonder kapje in mag.

En dan het mondkapjesbeleid op scholen. Onze zoon van dertien jaar komt de school niet in zonder een mondkapje. Zowel wij als hij zelf willen niet dat hij dat een mondkapje op zet,  want we weten niet of het schadelijk is voor hem in de toekomst.

En gezonde mensen en met name gezonde kinderen een mondkapje op laten zetten is in mijn ogen   absurd, je zou het kunnen vergelijken met iemand een chemokuur geven die geen kanker heeft.

Dat mensen en met name dat kinderen überhaupt verantwoordelijk zouden zijn voor de gezondheid van een ander is ook volstrekt absurd.

Ik wil het Longfonds niet aanvallen of in verlegenheid brengen. Het verbaast mij als longpatiënt wel dat het geen onderbouwd advies geeft, terwijl het de gezondheid van heel veel volwassenen en kinderen betreft. En dat het Longfonds het mondkapjesbeleid ondersteund, en zelfs aanmoedigt.

Ik vraag mij af of de overheid wel haar verantwoording neemt voor de schade die het  dragen van mondkapjes aanricht bij mensen en met name bij kinderen en of de overheid hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.